Rätt perspektiv med JUMO Mtron T-systemet

Framgångshistoria: Glasdensitet

Automatiserad mätning inom glasdensitet

Glas är ett material med mycket speciella egenskaper. I stället för en smältpunkt har det ett omvandlingsområde. När det befinner sig inom detta område blir det långsamt mjukare och smälter sedan. Glas finns i många olika typer med olika sammansättningar, vilket är anledningen till att vissa av materialets egenskaper är varierande. Många parametrar måste övervakas under den komplexa produktionsprocessen. Aerne Analytic e. K., en specialisttillverkare av laboratorieutrustning, har nu tillsammans med JUMO Engineering Team utvecklat en mätanordning som möjliggör en helautomatisk mätning av densitet.

Uppgift

Tätheten av glasprover mäts med användning av sänkflödesmetoden som utvecklats av M. A. Knight. Det betyder att var och en av de 6 testburkarna är fylld med 2 glasprover och 1 ytterligare referensprov. Testburkarna är fyllda med en testvätska bestående av en blandning av brom naftalen eller tetrabromoetan. Denna vätska upphettas indirekt i ett vattenbad med destillerat vatten. Testvätskan måste vara större än densiteten hos glaskroppen när mätprocessen börjar. Detta får glaset att flyta på ytan. När mätprocessen börjar, ökar badtemperaturen långsamt samtidigt som temperaturen ökar på testvätskan. Dess densitet minskar när temperaturen stiger. Resultatet är att glasproverna sjunker snabbt eller långsamt, beroende på sin egen densitet. Efter en viss tid passerar glaskropparna genom en ljusport som automatiskt känner igen om det testade objektet är referensprovet eller glasprovet. Tätheten hos glasproverna beräknas och visas beroende på de olika temperaturerna när de passerar genom ljusporten såväl som de associerade tiderna.

Lösningen som JUMO utvecklat tillsammans med Aerne Analytic e.K.

Lösingsmetod

Den tekniska lösningen genomfördes med hjälp av JUMO Mtron T-automationssystemet. För att uppnå den önskade mätnoggrannheten på ± 0,0002 gram per kubikcentimeter måste extremt exakt hårdvara användas. JUMO RTD-temperaturgivaren från klassen A-kategori och den exakta, galvaniskt isolerade JUMO MTRON T-fyr-kanaliga analoga ingångsmoduler gör det möjligt. Mätdata kan extraheras från JUMO MTRON T-multifunktionspanelen med en USB-flash-enhet eller Ethernet-gränssnitt. JUMO PCA 3000 / PCC-mjukvarupaketet används för att utvärdera och visualisera mätningen data och resultat. Formfunktionen används för att automatiskt generera en anpassningsbar testrapport. Den kan sparas som en PDF-fil eller skrivas ut och undertecknas.

Projektets resultat

Eftersom en mätprocess av glasdensiteten tar ungefär 1 till 2 timmar uppnådde automatisering med JUMO Mtron T en betydande processförbättring. Dessutom är det möjligt att utföra 6 mätningar samtidigt.