Varning

Varning

Ogiltig konfiguration hittades. Kontakta administratören.

 
Varning

Varning

Ogiltig konfiguration hittades. Kontakta administratören.

 
JUMO-Jubiläumsbier
Konsten att brygga - en framgångshistoria

När systemleverantörer brygger sin egen öl

Bland de tio bästa alkoholhaltiga dryckerna är öl en av de drycker som lockar med sin distinkta smak. Den finns i många olika varianter och smaker - vare sig det är Pilsner, Export, Lager eller Helles. En av dessa smaker är den utsökta JUMO jubileumsölen, som skapades efter ett recept av vår marknadssegmentchef med humle från magnum, ariana och saphir för att fira företagets 75-årsjubileum. Men detta är långt ifrån allt. En egen bryggerianläggning har nämligen konstruerats speciellt för bryggningsprocessen. Denna bryggerianläggning säkerställer hög produktkvalitet och en sann smakupplevelse genom det perfekta samspelet mellan alla komponenter.

Uppgift

I bryggningsprocessen kombinerades samtliga JUMO-lösningar som är relevanta för bryggeriindustrin i en kompakt anläggning som kunde användas för att demonstrera och tillverka jubileumsölet. Dessutom skulle alla processer automatiseras, övervakas och visualiseras samt ha en hög nivå av process- och livsmedelssäkerhet. Efter bryggningen skulle det finnas möjlighet till CIP-rengöring.

Implementering av bryggerianläggningen

Implementering av bryggerianläggningen

Implementering av bryggerianläggningen

Implementering av bryggerianläggningen

Lösningsmetod

I vår jakt på teknisk expertis och ett regionalt bryggeri som kunde bygga en sådan anläggning och brygga jubileumsölet stötte vi snabbt på två företag: (1) Burkard und Gärtner (B+G), som är specialist på systemdesign och anläggningsteknik, och (2) HUNFELT BRAEU, som är ett ungt bryggeri strax utanför Fulda. Hela 13 innovativa JUMO-komponenter användes i bryggeriet, vilket resulterade i högeffektiva processer och en gyllengul Pilsner bryggd med en mild beska.

Tillsammans med mäsk-, lauteri- och vörtkokaren är anläggningen även utrustad med en varmvattentank. Med undantag för lautertunnan är alla behållare elektriskt uppvärmda via sina invändiga väggar - för att styra värmeelementen används JUMO TYA 202 effektregulatorer.

De tillämpade sensorerna installerades i anläggningen med processanslutningarna G ½ (hygienisk), JUMO PEKA (EHEDG-certifierad) och clamp. Därefter integrerades de via Single Pair Ethernet (SPE), IO-Link eller via en 4 till 20 mA-signal.

För att mäta nivån på varmvattentanken, mäskkaret och vörtkokaren används den nyutvecklade JUMO DELOS S02 trycktransmittern. Mätningen av differentialtrycket under lautertunnans botten utförs av JUMO TAROS S46 H differentialtrycksgivare.

JUMO flowTRANS US W02 används för kvantitetsmätning av den huvudsakliga fyllningen och efterfyllningen. Vid vörtkylarens utlopp mäter den nya JUMO flowTRANS MAG H20 både den totala flödeshastigheten och temperaturen. Temperaturen i respektive behållare bestäms med JUMO dTRANS T1000.

I pumpar avsedda för vatten/CIP-funktion och för mäsk/mört används nivåvakten JUMO ZELOS C01 LS för torrkörningsskydd.

Anläggningen styrs via JUMO variTRON 500 touch (ett automationssystem med display) och JUMO smartWARE SCADA (en programvara för processövervakning och styrning).

Recept för olika öltyper kan konfigureras intuitivt utan programmeringskunskaper med hjälp av den webbläsarbaserade programvarulösningen JUMO smartWARE Program. JUMO smartWARE Evaluation, en annan mjukvarulösning, möjliggör också inspelning av alla processparametrar så att bryggprocessen kan utvärderas och verifieras med en automatiserad batchrapport.

Under CIP-rengöring fastställer JUMO digiLine CI HT10, en huvudtransmitter med en induktiv konduktivitetssensor, koncentrationen av de olika rengöringsmedierna via den temperaturkompenserade konduktansen i varmvattentanken. De respektive CIP-funktionerna kan konfigureras och verifieras via ovan nämnda JUMO smartWARE Program och JUMO smartWARE Evaluation.

Brygganläggningen: Ett samarbete mellan JUMO och B+G

Resultat av projektet

Planeringen av anläggningen med hjälp av en intelligent 3D-CAD-modell och tillverkningsmetoder som orbitalsvetsteknik resulterade i att projektet - som huvudsakligen hanterades av praktikanter från B+G - kunde slutföras på bara några månader.

Detta har resulterat i en automatiserad brygganläggning i kompakt skiddesign som är helt tillverkad i rostfritt stål, har en kapacitet på 100 liter kall vört och som har en automatiserad CIP-funktion (Cleaning in Place). Brygganläggningen är ett klassiskt brygghus med 3 enheter och en lautertunna. Potentiell bryggstorlek är cirka 100 liter och beroende på öltyp motsvarar detta en maltmängd på cirka 20 kg.