Getrocknete Kräuter
Framgångshistoria: torkade örter

Sammethandskar för växtbaserad behandling

Torkade örter har inte bara blivit en oumbärlig del av köket. I årtusenden har de också spelat en viktig roll i beredningen av mediciner. En vanligt förekommande form är kamomillte. Torkningsprocessen är tidskrävande då örterna måste behandlas försiktigt för att garantera optimal kvalitet och högsta möjliga innehåll av den aktiva substansen.

Uppgift

Hos Hofgutkräuter GmbH & Co. KG i Reinheim, Tyskland torkas olika örter med en bältetorkningsmaskin för vidare bearbetning hos teproducenter eller extraktorer. Bland dessa finns kamomill, pepparmynta, maskros, arnica root, citronmeliss, kronärtskockor och palsternackor.


Beroende på produkten varierar temperaturen och bandhastigheten för torkningsprocessen. Produkterna som ska torkas förs till bandtorkaren med ett transportband. När örterna passerar genom systemet med totalt 5 vändpunkter, torkas de av en varm luft.


Örttorkning

Lösningsmetod

Bältorkaren som hittills använts av Hofgutkräuter GmbH & Co. KG i Reinheim, Tyskland, har eftermonterats för att förbättra energieffektiviteten och öka systemets flexibilitet.

Vid cirka 20 mätpunkter på och i bältetorkaren mäts temperaturer, tryck, fläkt- och frånluftshastigheter och banddrivningar samt styrs för varje torkningsprocess med automatiseringssystemet JUMO mTRON T. Systemet övervakas för funktionsfel och de uppmätta värdena sparas för att säkerställa spårbarhet och dokumentation.


Luftfuktighets- och temperaturregulatorer används i tilluftsområdet. Hygrotermiska omvandlare och temperaturgivare används också. I frånluftssektionen används JUMO dTRON-regulatorer (bland andra enheter) som hastighetssensorer tillsammans med JUMO´s differenstrycksgivare. Dessutom drivs banddriften av JUMO dTRON-styrenheter.


Bandtrockner innen

Bandtrockner innen

Beschickung der Zuführung

Beschickung der Zuführung

Projektets resultat

Den omfattande portföljen gjorde det möjligt för JUMO att modernisera hela anläggningen. 14 flerkanaliga styrenhetsmoduler, 16 analoga ingångsmoduler och 19 digitala ingångs- eller utgångsmoduler används utöver två centrala processorenheter. Det kompletta sensorteknologisystemet levererades också.