Wasserkraft
Framgångshistoria: Turbiditetsmätning

Vattnets kraft

Förnybara energikällor och övergången från fossila bränslen blir allt viktigare. Bara under 2020 kom omkring 20 % av Tysklands slutliga energiförbrukning från alternativa energikällor, inklusive 18,6 miljarder kWh från vattenkraft. Internationellt sett är energiomställningen ett fokusämne, vilket har lett till att rörelsen har subventionerats med 302 miljarder dollar världen över från 2004 till 2019. Ecuador i Sydamerika är ett av de länder som investerar aktivt i förnybar energi.

Uppgift

CELEC EP, Ecuadors elbolag, driver flera vattenkraftverk vid floden Rio Mazar med en total kapacitet på 20,8 MW. Av denna mängd produceras 6,2 MW vid Alazán-stationen. Vatten som behövs för detta ändamål leds från floden till kraftverket via en kanal. Med tanke på att floden har sitt ursprung på cirka 3850 meters höjd i Anderna och huvudsakligen flyter genom bergsterräng, är vattenanvändningen utsatt för stora klimatmässiga utmaningar.


Vattnet blir kraftigt grumligt med sediment, särskilt efter stormar, vilket kan leda till tekniska fel och ökat turbinslitage i kraftverket. En tillförlitlig mätning med en digital turbiditetssensor i vattenkraftverkets inloppskanal och installation av en vädertålig sändare på kanalens strand bör kunna ge en lösning och möjliggöra tidiga motåtgärder. Dessutom bör rengöringsintervallen för sandfångaren optimeras.



Anderna som en klimatutmaning

Lösningsmetod

Alla krav genomfördes av vår representant i Ecuador, vilket är företaget Swissesor under ledning av verkställande direktören Michael Wohlend (Dipl.-Ing.). Den digitala turbiditetssensorn JUMO ecoLine NTU och den digitala sändaren JUMO AQUIS 500 RS användes. Turbiditetssensorn klarar ett maximalt flöde på 3,44 m³/s. Den har fästs med 2 fästkedjor för stabila mätvärden. För att förhindra att det bildas trassel installerades den också så att den är manövrerbar med hjälp av en nedsänkningsarmatur på en klyvningsarm med en kedja i inloppet. Sensorns 90° spridningsljusprincip möjliggör ett brett mätområde och användning i ett stort antal olika tillämpningar. Mätdata bearbetas direkt i sensorn och överförs till indikeringsanordningen JUMO AQUIS 500 RS via ett RS485-gränssnitt med hjälp av ett Modbus RTU-protokoll som är särskilt okänsligt för störningar. Därifrån vidarebefordras de till kraftverkets SCADA-system. Själva AQUIS-enheten har ett vattentätt ytmonterat hölje enligt IP67 och har monterats i ett litet kontrollskåp för att skydda den mot de ofta hårda väderförhållandena.

Inloppet till sandfångaren, som leds av flodvattnet, med installation av givare.

Inloppet till sandfångaren, som leds av flodvattnet, med installation av sensor.

Kontrollskåp som öppnats med JUMO AOUIS 500 RS som display och gränssnitt till SCADA.

Kontrollskåp som öppnats med JUMO AOUIS 500 RS som display och gränssnitt till SCADA.

Resultat av projektet

Kunden ville ha en tillförlitlig kontroll av vattenkvaliteten genom kontinuerlig övervakning och överföring av turbiditetsvärden. Dessa krav uppfylldes på ett utmärkt sätt av Swissesor, JUMO:s representant i Ecuador med hjälp av ecoLine NTU och AQUIS 500 RS.