Winzer mit Weinglas
Framgångshistoria: vinproduktion

Finaste vinerna tack vare kalljäsning

Att göra det perfekta vinet är en konst. JUMO´s produkter hjälper vinodlare att koncentrera sig på sin kärnkompetens - tungan. Resultatet: högre omsättning för vår partner och några fler silvermedaljer för att ha producerat vin av hög kvalitet. Grattis!

Uppgift

Övervakning av jäsning av vinet har blivit en mycket relevant ämne under de senaste åren. Ju bättre temperaturen i förvaringsbehållarna kan hållas inom det optimala temperaturområdet, desto högre är kvaliteten på vinet. Detta är särskilt nödvändigt omedelbart efter att tankarna har fyllts med druvmusten eftersom den höga värmemängd som genereras under fermenteringsprocessen kräver ytterligare kylning.

En speciell metod är den så kallade kalljäsningen. Här måste temperaturerna konsekvent ligga inom 15 och 20 ° C för att tillåta särskilda jäststammar att fungera. De resulterande vinerna blir extremt färska och rena.


Optimala förhållanden för utmärkta viner - från vinstockar till flaskan

Lösningsmetod

Kyllösningen som implementerades av Hüttenhein Anlagenbau för en vingård innebär att kyla tankarna i olika zoner med hylsor. På detta sätt kan nästan vilken låg temperatur som helst genereras i tanken.

Den aktuella projektfasen innehåller 70 tankar som finns i olika förråd, varav några är utanför. Hüttenhein Anlagenbau använder det modulära mät-, styr- och automatiseringssystemet JUMO mTRON T som ett centralt styrelement. Den analyserar data från temperaturgivaren som är ansluten till varje tank och reglerar temperaturen. Dessutom övervakas trycket i hela kylsystemet. Viktiga faktiska värden registreras med en inspelningsfunktion. Centralenheten sitter i ett kontrollskåp som sitter i en container i vingårdens yttre område.

Tankar från Welter vingård

Ett av tanksystemen vars temperatur styrs av JUMO mTRON T-systemet.

JUMO mTRON T

JUMO mTRON T

Projektets resultat

JUMO levererar inte bara enskilda komponenter utan stöder också hela projektet från konceptuell formulering till start på plats.