Fallstudie - Strietman

En ny definition av hantverket att göra espresso

STRIETMAN är ett företag som utvecklar och designar kafferelaterade produkter för hemmamarknaden. Produkterna utmärker sig genom kvalitet och hantverk och är byggda för att hålla länge. Espressomaskinerna tillverkas i Nederländerna i liten skala och är utrustade med temperaturövervakning från JUMO.

Uppgift

Perfektion, enkelhet och öppenhet var grunden för dess utveckling. Strietmans konst har reducerat konsten att göra kaffe till dess sanna essens. Alla som värdesätter kvalitet, hållbarhet i tekniken och som söker den optimala smakupplevelsen är på rätt adress med Strietman. Tekniken för att göra den perfekta espresson har förenklats och synliggjorts av företaget.  Maskinerna sköts för hand. För fullständig kvalitetskontroll kan användaren förlita sig på sina egna sinnens bedömning.

Kontroll av utvinningsprocessen

Medan de flesta espressomaskiner har komplicerade elektromekaniska system ombord använder Strietman en enkel och robust spakmekanism. Denna teknik, som utvecklades i efterkrigstidens Italien, ger användaren absolut kontroll över bryggningsprocessen. Kaffebönan är en naturprodukt och som sådan är den föremål för förändringar. Att göra den perfekta espresson innebär ett ständigt samspel mellan kaffekvarnen och espressomaskinen. När man tittar på Strietmans CT2-maskin blir det tydligt att ingenting är dolt för insyn. Den öppna pannan visar det varma vattnet och filterlådan innehåller det malda kaffet. Efter att filterhållaren har fästs på maskinen lyfter man helt enkelt upp spaken. Väl uppe räcker det med ett lätt mottryck för att starta extraktionsprocessen. Om kaffet under bryggningsprocessen kommer ut lite långsammare än vad som var tänkt, kan man avbryta bryggningsprocessen genom att utöva lite mer kraft på spaken. Genom att justera kvarnen till en grövre kan man avslöja en ny smaknyans i det starkare koncentratet.


Strietman gebruikt JUMO temperatuurbewaking en een speciale bimetaaltechnologie

Lösningsmetod

Perfekt bryggtemperatur

Förutom inställningarna är vattentemperaturen i Strietmans espressomaskiner lätt att justera. Detta är mycket praktiskt, eftersom en etiopisk kaffeböna oftast är godast när den bryggs vid 88 °C, medan en robust brasiliansk kaffeböna blir bäst när den extraheras vid 94 °C.

Temperaturen i Strietman-maskinerna håller sig inom ett intervall på 3 °C så den idealiska bryggtemperaturen kommer aldrig att variera med mer än -1,5 °C/+1,5 °C. För att övervaka och upprätthålla rätt temperatur använder Espresso Strietman olika metoder. Företaget använder till exempel temperaturövervakning från JUMO och en speciell bimetallteknik som utvecklats av Falk Culinair.

Bimetall teknik

När vatten har hög syrehalt reagerar det med kopparn, vilket kan ge upphov till både oxidation och lösningsmedel. För att förhindra detta förser Espresso Strietman espressomaskinerna med en inre kupol av rostfritt stål och en cylinder vägg av rostfritt stål. Bimetallen utvecklades av Falk Culinair (B) och består av en tung kopparplatta på vilken ett 200 mikron (0,2 mm) fint skikt av rostfritt stål förankras med ett tryck på 850 ton/cm².

EM-1 termostat

EM-1 termostat

Logo Strietman

Logo Strietman

Resultat av projektet

För temperaturövervakning använder Strietman termostaten JUMO EM-1. På så sätt kan användaren av espressomaskinen vara säker på att systemet övervakas kontinuerligt. Om den förinställda maximala eller minimala vattentemperaturen uppnås, kommer EM-1 termostaten, som är godkänd enligt DIN EN 14597, slå på eller av Espresso Strietman-maskinen.

För att garantera tillförlitlighet, säkerhet och hållbarhet prioriterar Strietman CE-certifiering, vilket innebär att varje maskin uppfyller de europeiska normerna för denna typ av utrustning.